Σηπτική Δεξαμενή, τι είναι και πως λειτουργεί
Η σηπτική δεξαμενή είναι ένας χώρος συλλογής αποβλήτων. Οι βόθροι είναι σηπτικές δεξαμενές. Η αρχή λειτουργίας τους είναι η σήψη. Τα απόβλητα δηλαδή αποσυντίθενται, με τη βοήθεια βακτηρίων που αναπτύσσονται από αυτά, λόγω των συνθηκών που υπάρχουν στη δεξαμενή. Γίνεται μια αναερόβια επεξεργασία, μία ζύμωση δηλαδή, παρόμοια με αυτή που πραγματοποιείται όταν ο μούστος μετατρέπεται σε κρασί.
Είναι ο τρόπος που η φύση χρησιμοποιεί για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση των άχρηστων υλικών. Με την διαδικασία αυτή τα απόβλητα διασπώνται, γίνονται νερό, και απορροφώνται από το χώμα, από τον πάτο του βόθρου, που αποτελεί την κυρία οδό διαφυγής του νερού.
Χημικά που βλάπτουν την απόδοση του βόθρου
Η χρήση χλωριούχων, καυστικών, αντισηπτικών, αντιβακτηριδιακών και γενικά απολυμαντικών προϊόντων καθαρισμού αναστέλλουν την σήψη, τη φυσική επεξεργασία των αποβλήτων, διότι σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς (ένζυμα και βακτήρια) που είναι και υπεύθυνοι για τη διάσπασή τους.
Όταν αναστέλλεται η σήψη, κυρίως με την χρήση της χλωρίνης και χλωριούχων προϊόντων, όλα τα στερεά τα οποία δεν επεξεργάζονται συσσωρεύονται στον πάτο του βόθρου, δημιουργώντας ένα στρώμα λάσπης, που κλείνει την κυρία οδό διαφυγής του νερού, φράζοντας τους πόρους του χώματος.
Όταν κλείσει ο πάτος του βόθρου από την λάσπη, το νερό προσπαθώντας να βρει διέξοδο, ανεβαίνει προς τα επάνω κουβαλώντας τα λίπη που επιπλέουν, τα οποία κολλάνε στα τοιχώματα. Έτσι χάνεται η απορροφητικότητα και αρχίζουν τα αδειάσματα με το βυτίο αλλά και οι αφόρητες οσμές, που προέρχονται από την συσσώρευση της λάσπης (έκλυση μεθανίου).
Τα παραπάνω χημικά προϊόντα επεμβαίνουν αρνητικά στην φυσική διαδικασία καθαρισμού των αποβλήτων και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η χρήση τους στις σηπτικές δεξαμενές απαγορεύεται διότι αντιτίθενται στον νόμο της φύσης.