Επιλέξτε τη γλώσσα σας

  • (+30) 210 9418002
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Υδροχλωρικό οξύ (ακουαφόρτε) – 5 λόγοι για να μην το χρησιμοποιείτε

Υδροχλωρικό οξύ (ακουαφόρτε) – 5 λόγοι για να μην το χρησιμοποιείτε

Το υδροχλωρικό οξύ είναι ένα ανόργανο ισχυρό οξύ, πολύ διαβρωτικό, με πολλές εφαρμογές κυρίως στη βιομηχανίες. Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον για τον καθαρισμό της λεκάνης της τουαλέτας από το πουρί, τόσο σε οικιακούς όσο και σε επαγγελματικούς χώρους διότι δεν υπήρχαν οικολογικά καθαριστικά.

Με την ανάπτυξη της οικολογίας και βιοτεχνολογίας επιβάλλεται πλέον η αντικατάστασή του με οικολογικά και ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον προϊόντα.

Εμείς σας αναφέρουμε ενδεικτικά 5 λόγους που θα σας πείσουν να μη χρησιμοποιείτε το υδροχλωρικό οξύ στο χώρο σας:

  1. Μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά την υγεία σας. Το υδροχλωρικό οξύ είναι ένα ισχυρό διαβρωτικό και επικίνδυνο υλικό. Εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα σας μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά εγκαύματα. Επίσης λόγω της αποπνικτικής και ερεθιστικής οσμής του και κυρίως όταν ο εξαερισμός του χώρου δεν είναι αρκετός, όπως συμβαίνει συνήθως σε ένα οικιακό μπάνιο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο αναπνευστικό σας σύστημα και στα μάτια.
    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση ανάμειξης του υδροχλωρικού οξέος με άλλα καθαριστικά όπως η χλωρίνη. Στην περίπτωση αυτή παράγεται τοξικό αέριο χλώριο που μπορεί να σας δηλητηριάσει και να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.
    Οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε για να το χρησιμοποιήσετε στον καθαρισμό του σπιτιού είναι τόσο μεγάλες, ειδικά γάντια, προστατευτικά γυαλιά και ρούχα ανθεκτικά στα οξέα κλπ., που προκαλεί μάλλον πρόβλημα παρά λύση στην νοικοκυρά.
  2. Μπορεί να διαβρώσει τη λεκάνη και τις σωληνώσεις του μπάνιου σας, όταν χρησιμοποιείται για απόφραξη των σωληνώσεων, η επισκευή των οποίων μπορεί να είναι μια πολύ ακριβή και δύσκολη διαδικασία. Είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό στα μέταλλα και ακόμη και το αδρανοποιημένο υδροχλωρικό οξύ χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή του για να μην προξενήσει διάβρωση. Οι αδρανοποιητές που περιέχει απλά καθυστερούν τη διάβρωση, δεν την εκμηδενίζουν ολοκληρωτικά.
  3. Καταστρέφει ολοκληρωτικά το αποχετευτικό σας σύστημα (σηπτικό ή απορροφητικό βόθρο, βιολογικό καθαρισμό κ.α.) διότι σκοτώνει τους μικροοργανισμούς που προκαλούν σήψη σε αυτό, κατεβάζοντας το PΗ. Έτσι:
    • Θα μετατρέψει τον απορροφητικό βόθρο σε «στεγανό» διότι, καταστρέφοντας τους μικροοργανισμούς, θα σταματήσει τη φυσική επεξεργασία των αποβλήτων (σήψη) που είναι η αρχή λειτουργίας του. Χωρίς επεξεργασία θα συσσωρευτεί λάσπη στον πάτο του βόθρου που θα κλείσει τους πόρους του χώματος και το νερό που θα αρχίσει να ανεβαίνει θα κλείσει τα τοιχώματα με τα λίπη που επιπλέουν.  Θα αρχίσουν έτσι τα πολυδάπανα αδειάσματα με βυτία και οι αφόρητες οσμές.
    • Θα σταματήσει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού που βασίζεται στους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται από τη επεξεργασία των αποβλήτων. Στην περίπτωση αυτή ο βιολογικός θα γεμίσει λάσπη και αφόρητη δυσοσμία. Για την αποκατασταθεί η λειτουργία του θα πρέπει να πλυθεί, από ειδικό συνεργείο, και να ενισχυθεί με βακτήρια επανεκκίνησης. Αυτό σημαίνει οικονομική επιβάρυνση και μεγάλη αναστάτωση.
  4. Μπορεί να βλάψει σοβαρά το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Η ισχυρή διαβρωτική του δράση επεκτείνεται στο χώμα δηλητηριάζοντάς το. Η τοξική του δράση μπορεί πολύ εύκολα να περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα, λόγω της αυξομείωσής του από τις βροχές, και να μολύνει ακόμη περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα των υπογείων υδάτων. Η μόλυνση αυτή μπορεί να καταστήσει το νερό επικίνδυνο ακόμη και για άρδευση.
  5. Σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον επιτακτική και με δεδομένο ότι τα οικολογικά προϊόντα καθαρισμού είναι πλέον προσιτά σε όλους, η χρήση ισχυρών οξέων όπως είναι το υδροχλωρικό οξύ θεωρείται πλέον ξεπερασμένη και επικίνδυνη. Τα προϊόντα της εταιρίας Ecozymes, οικολογικά και συμβατά με βόθρους και βιολογικούς καθαρισμούς, όπως το Eco Scale Blue, εξασφαλίζει την ασφαλή και άμεση αποτελεσματικότητα στον καθαρισμό της λεκάνης από το πουρί. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.
ECOZYMES

Αιόλου 37A Γλυκά Νερά Αττικής,
153 54 Αθήνα,
Ελλάδα

Δευτέρα - Σάββατο: 08:00 - 20:00 | Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ

NEWSLETTER

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της εταιρίας μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας για να έχετε συνεχή ενημέρωση.

Μη-έγκυρη προσθήκη!

Απαιτούμενο πεδίο!