Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 • (+30) 210 9418002
 • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Θειϊκό οξύ – 5 λόγοι για να το αποφεύγετε

Θειϊκό οξύ – 5 λόγοι για να το αποφεύγετε

Το θειϊκό οξύ, κοινώς βιτριόλι, είναι ένα ισχυρότατο διαβρωτικό υγρό, που διαλύεται στο νερό. Είναι καυστικό, οξειδωτικό και αφυδατώνει την οργανική ύλη (ύφασμα, ξύλο, χαρτί, ζάχαρη κ.α.) όταν έρθει σε επαφή με αυτή. Απανθρακώνει την οργανική ύλη, αφαιρώντας τα μόρια του νερού τόσο πολύ, ώστε αφήνει ένα στερεό μελανό υπόλειμμα. Η αφυδάτωση αυτή συνοδεύεται με απελευθέρωση επικίνδυνων αερίων για την υγεία.

Μερικοί νομίζουν ότι λόγω της ισχυρής διαβρωτικής του δράσης μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του αποχετευτικού τους συστήματος (διατήρηση απορροφητικότητας βόθρου, μείωση αποβλήτων κλπ.). Στην πραγματικότητα όχι μόνο δε θα λύσουν τα προβλήματα αυτά αλλά θα προκαλέσουν περισσότερα και σοβαρότερα.
5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγετε η χρήση του θειικού οξέος είναι:

 1. Είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Η ισχυρή διαβρωτική του ικανότητα απαιτεί μεγάλες προφυλάξεις κατά τη χρήση του διότι καταστρέφει πολύ εύκολα τους ζωικούς και φυτικούς ιστούς και υφάσματα. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στο δέρμα και να κάψει τα ρούχα. Επιπλέον όταν διαλυθεί στο νερό απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα θερμότητας και αέρια πολύ επικίνδυνα για την υγεία. Η εισπνοή αυτών των αερίων μπορούν να κάψουν τα μάτια και να προκαλέσουν βλάβες σε ιστούς στη ρινική κοιλότητα, το στόμα και το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας μείωση της αναπνευστικής ικανότητας και σε σοβαρές εκθέσεις ακόμη και θάνατο.
  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση ανάμειξης του θειϊκού οξέος με άλλα καθαριστικά όπως η χλωρίνη. Στην περίπτωση αυτή παράγεται τοξικό αέριο χλώριο που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στο σώμα από την εισπνοή του.
  Οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε κατά τη χρήση του είναι τόσο μεγάλες που «προσφέρουν» περισσότερη αναστάτωση παρά λύση.
 2. Αν και το θειϊκό οξύ βρίσκει κάποιες εφαρμογές στη επεξεργασία ειδικών βιομηχανικών αποβλήτων, η χρήση του στους οικιακούς ή επαγγελματικούς βόθρους ή βιολογικούς καθαρισμούς είναι καταστροφική. Σκοτώνει τους μικροοργανισμούς που ευθύνονται για τη φυσική επεξεργασία των αποβλήτων, δηλαδή τη διάσπασή τους και την μετατροπή τους σε νερό ώστε να απορροφηθούν από το χώμα. Αυτό προκαλεί:
  • «Μετατροπή» του απορροφητικού βόθρου σε «στεγανό» διότι, καταστρέφοντας τους μικροοργανισμούς και σταματώντας την επεξεργασία των αποβλήτων (σήψη), που είναι η αρχή λειτουργίας του, θα συσσωρευτεί λάσπη στον πάτο που θα κλείσει τους πόρους του χώματος. Εν συνεχεία το νερό, θα αρχίσει να ανεβαίνει ψάχνοντας δίοδο διαφυγής και θα κλείσει τα τοιχώματα με τα λίπη που επιπλέουν.  Με αυτόν τον τρόπο ο βόθρος θα χάσει την απορροφητικότητά και θα αρχίσουν τα πολυδάπανα αδειάσματα με βυτία, η αναστάτωση και η μεγάλη δυσοσμία.
  • Διακοπή της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που βασίζεται στους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται από τη επεξεργασία των αποβλήτων. Στην περίπτωση αυτή ο βιολογικός θα γεμίσει λάσπη και αφόρητη δυσοσμία. Για την αποκατασταθεί η λειτουργία του θα πρέπει να πλυθεί, από ειδικό συνεργείο, και να ενισχυθεί με βακτήρια επανεκκίνησης. Αυτό σημαίνει οικονομική επιβάρυνση και μεγάλη αναστάτωση.
 3. Αφυδατώνει την οργανική ύλη μειώνοντας για λίγο τον όγκο των υγρών αποβλήτων αλλά τα μετατρέπει σε στερεά υπολείμματα αφενός μεγαλύτερου όγκου και αφετέρου σε μορφή που είναι πολύ δύσκολη η επεξεργασία τους. Τα στερεά αυτά υπολείμματα κλείνουν τους πόρους του χώματος στα σημεία που συσσωρεύονται και δε διασπούνται εύκολα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της απορροφητικότητας.
 4. Είναι ιδιαίτερα τοξικό για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Η ισχυρή διαβρωτική του δράση επεκτείνεται στο χώμα δηλητηριάζοντάς το. Η τοξική του δράση μπορεί πολύ εύκολα να περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα, λόγω της αυξομείωσής του από τις βροχές, και να μολύνει ανεπανόρθωτα μεγάλες ποσότητες υπογείων υδάτων.
 5. Δεν δίνει οριστική λύση στα προβλήματα απορροφητικότητας του βόθρου αντιθέτως οι συνέπειες της χρήσης του μπορεί να είναι καταστροφικές. Η επιστήμη της βιοτεχνολογίας προσφέρει πλέον οικολογικές αλλά κυρίως οριστικές λύσεις στα προβλήματα απορροφητικότητας. Τα προϊόντα της εταιρίας Ecozymes, Septi PlusEco 3006 και Eco Deep Clean λύνουν οριστικά τα προβλήματα, οικονομικά και κυρίως με ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον τρόπο. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε την καταλληλότερη λύση στο πρόβλημά σας.

ECOZYMES

Αιόλου 37A Γλυκά Νερά Αττικής,
153 54 Αθήνα,
Ελλάδα

Δευτέρα - Σάββατο: 08:00 - 20:00 | Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ

NEWSLETTER

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της εταιρίας μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας για να έχετε συνεχή ενημέρωση.